Lubecker Marzipan Fabrik założona w 1905 roku jest jedną z trzech lubeckich fabryk marcepana, produkujących ten produkt starą, tradycyjną metodą.

W 1960 roku ostatni właściciele firmy,
bezdzietne małżeństwo Jebsen, założyło
charytatywną  Fundację Fridricha Bluhme& Else Jebsen,
której zapisali udziały fabryki.

 

Fundacja przeznacza zyski fabryki na rzecz rozwijania działalności charytatywnej i non profit
oraz na cele kultywowania kultury Lubeki i jej okolic.

 

Funduszami Fundacji wspierane są ośrodki dla osób starszych i trudnej młodzieży z regionu Lubeki.

Lubecker Marzipan Fabrik

jest obecnie przodującym producentem marcepana,
mas nugatowych, czekolady, migdałów i orzechów laskowych, wykorzystywanych jako półprodukty do dalszego przetwarzania.

 

Naszymi klientami są fabryki cukiernicze, cukiernie, restauracje i piekarnie w ponad 50 krajach

Certyfikaty:

  • Bio/organiczne
  • IFS Food
  • Fairtrade Programme
  • UTZ for sustainable cocoa
  • RSPO for sustainable palm oil
  • Kosher
  • Halal
  • DIN EN ISO 50001

MARCEPAN

„Lubecki marcepan” to produkt regionalny a nazwa zastrzeżona w Unii Europejskiej.

 

Wyjątkowość tego produktu wynika z METODY PRODUKCJI.

Marcepan to masa powstała z migdałów i cukru.

 

Lubecki marcepan to posiekane na drobno migdały, wymieszane
z cukrem, które przechodzą przez „trójwalcówkę” granitową. 
Te walce granitowe prowadzą do idealnego rozdrobnienia masy.

 

Następny krok to „wyprażanie masy marcepanowej”.
Odbywa się to w dzieżach miedzianych podgrzewanych do temperatury 90°C.
Jedna dzieża to 80 kg masy, mieszanej i podgrzewanej przez ca 30 minut.
To „wyprażanie” powoduje dodatkowe wydzielanie się aromatu z migdałów.

 

Walce granitowe i 30 minut „wyprażania”
powodują wyjątkowość marcepana lubeckiego.

MARCEPAN

Dodając do surowej masy marcepanowej dodatkowy cukier zmieniamy zastosowania marcepana.

 

Marcepan 1:1 to inaczej 1 kg surowej masy marcepanowej i 1 kg cukru pudru.
Po wymieszaniu i wymiksowaniu otrzymamy najbardziej biały marcepan, świetny do zdobienia (różyczki, kwiatki itp).

 

Taki produkt zawiera już 67,5% cukru i 16 % migdałów. Jest to najniższe stadium w jakim produkt można nazwać marcepanem.

PERCEPAN

W wielu krajach zamiast migdałów używa się innych zamienników. W PRL zamiast migdałów używane były ziemniaki z aromatem migdałowym.

 

Obecnie wiele fabryk oferuje produkt zwany percepanem.
Jest to masa wykonana z pestki moreli i cukru.

  • Metoda i receptury są te same jak dla migdałów.
  • Produkty robione na bazie pestki moreli znajdują generalnie te same zastosowania co marcepany.
  • Oferujemy pełną gamę percepanów. Mamy w ofercie produkt o nazwie
    „duński marcepan” – czyli masa wyprodukowana jak marcepan z użyciem mieszaniny pestki moreli i migdałów.

MASY MAKARONOWE

Jeśli do surowej masy marcepanowej, percepanowej lub orzechowej dodamy
w odpowiednich proporcjach cukier kryształ
i białko jajka w płynie, otrzymamy świetne masy gotowe do wypieku.

NUGATY

  • Drugim działem produkcji LMF są różnego rodzaju migdałowe i orzechowe masy pralinowe.
  • Nazywamy je potocznie nugatami orzecha laskowego i nugatami migdałowymi.
  • Orzechy laskowe pochodzą z Turcji, z rejonu Morza Czarnego.
  • Orzechy muszą być świeże i tylko kalibru 13/15. Ten kaliber daje największą gwarancję dobrego smaku i aromatu.
  • Orzechy są blanszowane i prażone na dzień przed produkcją nugatu, aby zapewnić świeżość i aromatyczność gotowego produktu.
  • Nugaty te znajdują różne zastosowania: jako nadzienia do pralin, dodatek do kremów, masy nugatowe do lodów, termoodporne w wypiekach.
  • Masy te produkowane są w postaci stałej w blokach, jak i w półpłynnej w plastikowych wiaderkach.

CZEKOLADY

Trzeci dział w LMF to produkcja czekolad.

  • Oferujemy pełną gamę czekolad - ciemnych, mlecznych i białych.
  • Są to czekolady o różnym pochodzeniu ziarna kakaowego: z Wybrzeża Kości Słoniowej, Ghany, Malezji, Ameryki Południowej.
  • Czekolady tzw. „Single orgin” z Ekwadoru, Wenezueli, Trinidadu i Peru.
  • W Peru Lubeca współpracuje ściśle z jedną z miejscowych spółdzielni/kooperatyw.
  • Czekolady produkowane są na bardzo nowoczesnych liniach i pakowane w różny sposób:

    -  pięć bloków po 2,5 kg w kartonie,

    -  cztery torby po 2,5 kg chipsów w kartonie,

    -  jedna torba chipsów 10 kg w kartonie.

CZEKOLADY

Nasze najbardziej popularne czekolady to:

  • Art. 721 ciemna czekolada 55% z WKS
  • Art. 727 ciemna czekolada 60% Ghana
  • Art. 742 ciemna czekolada 70% Ghana
  • Art. 771 mleczna czekolada 35%
  • Art. 776 biała czekolada 33%

MIGDAŁY I ORZECHY

Migdały i orzechy oferowane są
w różnych postaciach.

Od całych migdałów lub orzechów laskowych, blanszowanych,
przez połówki, płatki, kostki, słupki
po mączki.

Najpopularniejsze to:

  • Art. 414  -  słupki migdałowe (jeżyki)
  • Art. 415  -  płatki migdałowe 0,45 mm
  • Art. 423  -  mączka migdałowa
  • Art. 425  -  mączka/miał migdałowy – używany do produkcji makaroników
  • Art. 460  -  całe blanszowane orzechy laskowe
  • Art. 468  -  mączka z orzecha laskowego  nieblanszowanego